Načela vseh iger (Senninger)

  • ZABAVAJ SE: treba se je naučiti razlikovati o smehu in posmehu o drugem ali na račun drugega. Kot vodje morate posebej paziti na to, da posamezniki v skupini ne potegnejo krajšega konca. Kooperativne igre ponujajo vrsto različnih iger, pri katerih zmagajo vsi. (Senninger 2000, str. 10)
  • UDELEŽI SE: vsak udeleženec je pomemben član v skupini in lahko doda svoj lasten aktiven in individualen doprinos k skupnemu dogajanju. Udeležiti se pomeni, da ima vsak prostor in možnost deliti z drugimi lastne ideje. Prav tako pomeni, da smo se drugim pripravljeni odpreti in tvegati napake. (Senninger 2000, str. 10)
  • BODI FAIR: fair play pomeni enako odobravanje vseh udeležencev, kot seveda tudi enakih pravil za vse. Pravo doživetje fair playa v skupini je pomemben del človeške kulture. V skupinski situaciji imamo priložnost, da medsebojno ravnanje negujemo in kultiviramo. Dobro navodilo za skupinske člane je lahko sledeče pravilo: ravnaj z drugimi tako, kot želiš biti obravnavan, ali kako želiš, da bi drugi ravnali s tabo. (Senninger 2000, str. 10)
  • NIKOGAR NE RANI!: Tako telesno kot čustveno. Vsak udeleženec je odgovoren za varnost vseh udeležencev. Spoštovanje, obzirnost in pripravljenost pomagati drugim so nekateri vidiki tega pravila. Samo v fizični in čustveno varni atmosferi si upamo tvegati in se odpovedati starim in navajenim vedenjskim načinom in se prepustiti novim. Da nobenega ne ranimo, ne poškodujemo, še ne pomeni, da nismo do njega kritični. Iz ravnanja in drže, da spoštujemo sebe in druge je kritika vedno dobrodošla in zaželena. Razumeti sebe in tiste, ki jih učimo, s katerimi se vzajemno podpiramo, pomeni samo dobivati. To je optimalno izhodišče za obvladovanje iger.